úterý 15. srpna 2017

Peilstein a Thalhofergrat

Začátkem července jsme se Zbyňkem vyrazili za lezením na Peilstein - cca 30 km od Vídně. A protože se mi tam moc líbilo, ráda bych se s Vámi podělila o podrobnosti.

Průvodce: rozhodně asi nejlepší, co jsem kdy viděla (ne, že by jich bylo tolik). Ale cesty jsem našla i já (tedy blbuvzdorné) u každé cesty označení oblíbenosti, délky cesty a hlavně počtu expresek. V prodeji například na https://www.knihynahory.cz/peilstein-lezecky-pruvodce/ případně na www.goat.cz najdete pdf verzi staršího vydání.

Příjezd: viz mapka
Mapka příjezdu na parkoviště u hospody Peilsteinhaus
Voda: prý na náměstí v  Schwarzersee (my jsme nenašli)
Obchod: Billa Pottenstein
Koupaliště: Berndorf (cena cca 10 € za osobu a den)
Lezení: vápenec, několik oblastí, asi nejznámější je Peilstein:
Z parkoviště u Holzsteinu, za kterým je hospoda dále pěšky po červené na Peilsteinhaus kolem lesa. Jakmile cesta začne strmě stoupat, odbočíme doprava na neznačenou pěšinu a jí se dostaneme víceméně po rovině ke skalám (resp. k sektoru J atd.). Nástup do kopce cca 30 minut, některé cesty staršího data. Většina cest výborně odjištěné. Ale lehčí cesty uklouzané. V této oblasti jsou i sportovně odjištěné vícedélky.
Jednotlivé sektory v oblasti Peilstein
Pelstein sektor H
Pohled na věž v sektoru N (vlevo) a stěny Q nebo R
Thalhofergrat: Tam se nám líbilo více. Parkování hned u skal. Nemůžete minout. Nástup velmi krátký. I když hodně svítí, je možné lézt na druhé straně skal. Na samém vrchu je i malá jeskyně. Cesty nové a dobře jištěné, obtížnost 4 - 10, délka 10 - 40 m, bouldrové i vytrvalostní. Zde si zaleze každý. Terén pod skalami není moc vhodný pro děti. I když jsou vybudovány terasy tak skály jsou v prudkém kopci.
Jeskyně v sektoru Obere Ostwand
Jeskyně v sektoru Obere Ostwand. V pozadí cesta The Abyss 9-

Zuzka

Žádné komentáře:

Okomentovat