středa 11. dubna 2012

Současné oddílové klima

Odjakživa jsem bral deníček na lezcovi jako osobní databázi, kterou si vytvářím hlavně pro kontrolu, co jsem vlastně už lezl a co ne. Nikdy jsem nebral řeči o posedlosti zapisováním váženě. Ale na co jsem dnes nenarazil. 
Zkopírováno z lezec.cz
Co se týká obou sporných momentů. Rád bych se k nim vyjádřil a aspoň trochu si obhájil co jsem si do vlastního deníčku zapsal. 

Tonsai
18.3.2012 jsem vyjel s Pecákem a ostatníma bojkovjanama na Břestek. Rozlezli jsem se v Josemitské a Pecák, když vybíral presky, nacvakal Tonsai na TR. Když jsem se pustil do hledání kroků, přišlo mi celkem logické odbočit (cca. o 50cm) u 3tího jištění doprava na poličku. Pecák, který to zkoušel po mě si kroky procházel skoro stejně a o odbočení jsme se už ani dál nebavili. Poté jsem cestu daným způsobem přelezl. 

Ano po (řekl bych přátelské) diskuzi s Jenysem jsem si uvědomil, že navrchu jsem měl asi skončit u jiné majlóny a ne tak SRABSKY uhnout. Chybu jsem uznal i když jsem cestu z deníčku nesmazal (chtěl jsem pouze přepsat datum přelezu).

Manitou
 
Další cestou za kterou jsem linčován je Manitou na Skalce u Trenčína. 7.4. 2012 jsem konečně přelezl Finále a cítil jsem se dobře tak že si vyzkouším i Manitua 8+/9-. První boulder (společný s cestou Spomienka 8+) jsem přešel bez větších obtíží až krok z velké díry dál mě přišel jako zápletka za 8+/9-. Cestu jsem nakonec dolezl. Jelikož jsem tušil, že se nemůže jednat o OS, i když jsem v tom nikoho nikdy neviděl, protože jsem už spomienku lezl, tak jsem uvažoval nad RP a Flash. Pro Flash jsem se rozhodl, protože mi ten druhý boulder přišel opravdu těžší. Ale i tak opět uznávám je to spíš RP. Jelikož už jsem tu první část lezl. Již jsem to v deníčku opravil. Nad bodama jsem opravdu v tu chvíli nepřemýšlel, opravdu jsem si myslel, že je to flash. Neznalost neomlouvá!

Tímto bych se chtěl všem, jejichž ega jsem ranil, velmi omluvit. Nikdy jsem nepotřeboval takto nikoho vytáčet a už vůbec jsem si nechtěl ŠKODIT. Reakcím se nebráním (spíš směju), ale když mi někdo do očí řekne, že vlastně zase o tolik moc nejde a pak napíše komentář plný jakéhosi nasrání a urážek, tak nevím jak mám reágovat.

Třošku mě toto nové klíma sere. I když u nás v oddíle si musí asi každý projít výslechem a obhajováním přelezů.
S pozdravem Já

  

20 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. z prvu sem se chtel vyhnut vsem komentarum ale jako obvykle se snazis ze sebe udelat obet a ze vsech ostatnich hajzli kteri utoci na tvou osobu..zbyno prober sa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pouze jsem poukazoval na to jak to teď v oddíle vypadá. Za oběď se nepovažuju, ale aby na mě někdo už zdálky řval a jak's to lezl? To mě docela sere. Starej se o svoje cesty, mě nikdy nenapadlo zkoumat, jestli někdo má nacvaklé první jištění a neměl by, protože se bál. Nebo že druhý kdysi dávno pod Finálem boulderoval. Mě je to jedno. Já chcu lézt co nejlíp to pujde a je mě jedno, kolik bodů za to bude.

      Vymazat
    2. A pokud jsem u někoho z vás vyděl zápis, tak jsem to prab pouze jako signál pro sebe, že jsou třeba dobré podmínky tam nebo onam něco lézt.

      Vymazat
  3. jo a tech tvojich cca 50cm dela ve skutecnosti skoro 2 metry..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kurva hosi zacina se mi to libit jen tak dale konecne poradne osocovani:-) dejte si po cuni pak par skopku vyserte se na denicek a lezte protoze vas to bavi, cisla jsou na prd mej te radost z pohybu...kub

      Vymazat
    2. Ááá, tady se nám vysmrkl nějaký šušeň, který byl přilepený celou zimu někde hluboko v nose. Zdar Kube, co je s tebou? Kdy zavítáš do Brna?

      Vymazat
    3. O tom uhnutí jsem ti řekl sám a v tu chvíli si jen obhajoval, že v průvodci je to jinak, což jsem nakonec i uznal a v tu chvíli si mi nic o srabství neřekl. To si musel čekat týden aby sis to připravil?

      Vymazat
    4. Cekat cely tyden?? ja bych to nechal byt ale kdyz sem napises takovu volovinu o atmosfere v oddilu tak to vis ze si to nenecham ujit:) Zbyno dost dluho vis ze si tonsai neprelez a mel si dost moznosti ji opravdu prelezt..vis tvuj denicek..takze zapis tonsai neni OK..a tady to tvoje dohadovani no sak sem to napsal uz navrchu...Jenys Apr 11, 2012 02:42 PM..

      Vymazat
  4. Podle mého názoru, kdybych mel charakterizovat lezce ve zkratce, tak jde o lidi kteri drzi pri sobe, jeden pomaha druhemu, spolehaji se na sebe, věří si atd. Lezci chyby nedelaji, protoze chyby v lezeni (horolezectvi) znamenaji problemy nebo smrt 666.

    Jak je videt z TeaČRova komentaře 2011, když ti to leze, tak te kamaradi podpori a motivuji te.
    Když udelas chybu, tak ti to daji(a to nejen oddíl) sezrat, aby sis na to dal priste pozor.
    Neni to v současném oddílovém klima to je blbost. Je to v lezcich, protoze takovíhle jsme. Učíme druhé nedelat chyby, jsme čestní, poctiví a proto je komunita lezcu tak výjimečná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zapomněl jsem Až na věky OHEŇ.

      Vymazat
    2. Zbyňo, tvůj zápis na Lezci se mého ega nikterak nedotkl. A nechci hodnotit Jenysovo ego, ale tuším, že na tom bude tak nějak podobně jako to moje.

      Jde spíše o to, že i tak svobodomyslná hra jakou lezení je, má svá pravidla. Flash a OS (i ty další styly) jsou historicky jasně definovanou záležitostí - a tvůj přelez Manitoua se s definicí Flashe rozchází - nebylo o čem přemýšlet.
      Pokud mluvíš o neznalosti ze své strany - sorry, ale nelezeš snad první měsíc abys tvrdil, že nevíš co je to to PP, RP, Flash, OS...

      Já jsem doufal, že chlapsky uznáš chybu, opravíš to (cos taky nakonec u Manitoua udělal) a bude to vyřešené. Ale ty tady brečíš jako malý kluk.

      Uvědom si, že podobné chyby udělala už spousta lidí před tebou. Zavdali tak svému okolí a často i celé lezecké veřejnosti důvod k tomu, aby je už nikdy nikdo nebral vážně. Takže to, co jsem ti (a jsem přesvědčen, že ve vší slušnosti) napsal na Lezci, je fakt - uškodit můžeš jenom sám sobě (a tímto článkem snad ještě víc, než špatným zápisem přelezu, který jsi nakonec stejně opravil) - viz kauzy Rečka, Kopold, Čermák ...
      Je nutné si uvědomit, že když veřejně prezentuješ svoje výkony, jsi veřejně sledován a hodnocen. Je jasné, že my se ani zdaleka nepohybujeme v obtížnostech u kterých by se jednalo o nějaké sponzorské smlouvy, ale lezení a horolezectví pro mě vždycky bylo poctivou a férovou záležitostí.

      Kubovi bych chtěl vzkázat, ať se radši neozývá, protože on ten žebříček z nás ze všech žere stejně nejvíc.

      A nakonec snad jen, že s Ondrášovým názorem se plně ztotožňuji.

      Břeťa 666 teaČR Lebloch

      Vymazat
  5. Kuva dobré. Jak psal Kub, jen víc a houšť! :D Ještě, že nic nepíšu, aspoń možu ojebávat o stošest :D Ale chápu, že když je něco veřejně oznámené, tak to mosí byt OK ... nebo pak KO. Krtek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krťo, ty když si při maratóně zkrátíš trasu přes lesík a doběhneš do cíle jako první v rekordním čas deset minut patnáct vteřin, tak mně chceš říct, že budeš vítězem a ještě navíc držitlem světového rekordu? Mám takový pocit, že ne.

      Vymazat
    2. To sem taky neřekl. Říkám, že pokud bych to v tréninku ojebal a doběhl maraton za "10:15", tak je to moja věc, ale držím o tom hubu. Pochválím sa, až ho za ten čas doběhnu celý tak jak mám. Krtek

      Vymazat
  6. toz kurva to je prdel! neserte se s tim dejte si po cuni na prvniho v nebi uz to stejne nedame (te) (ja mozna jo :-)a tak at vas aspon poradne sezehne satan tak ze zadny srani a puste lidske udy ven :-)

    polehnic: vcera jsem byl na vutku chodim se zenskyma vis co nemusis bejt moc dobrej(kdyz si vybiras teda) muzes machrovat a v base campu je to s nima taky daleko zajimavejsi i kdyz takovej JENYS...
    (jinak makam v praze v brne jsem pomalu)

    breto: ano breto ziju denickem ma posedlost je jim az neunosna a tak mam od doktora nejaky opiaty a ze samosky chlast (zkus - svet se touto kombinaci tak nejak lepe chape a ohyba)

    zdar a lezte!!

    kub

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj všichni. Chtěl bych jen napsat k Ton sai, že se leze určitě zleva stěnkou po malých lištách a útočí se nahoru na hranu a z ní je nepříjemné se přes ni překulit a pak už je vyhráno. Udělali jste si s Pecákem variantu variant..., ale určitě to není za 9-. Podobný problém nastal v Severce na Osvětimankách. Jak to vylezl např. Asu, tak to určitě není 8a, ale tak 7c... Rohožník

      Vymazat
    2. Vím o tom, dávno jsem to už uznal.

      Vymazat
  7. Kube, ty lumpe jeden, tys dycky věděl jak na to - oblbneš pár modelek a pak si jezdíš na lajdu ve Poršáku :-)) A eště tě mají fšeci za hvezdu! Po čuni si určitě rád dám s tebou až se potkáme. To že kombinace středně těžkých drog navozuje zajímavé stavy jsem tušil, ale když mně to teď ještě potvrdíš i ty, tak to asi fakt zkusím.

    Břeťa

    OdpovědětVymazat
  8. Deníček je neštěstí... :)

    Podobně jsem byl bdělým dohledem deníčkářů "připraven o přelez" Finale, kdy nahoře seklé prase (presku jsem neměl, bylo "nacvakáno"), tak jsem po boji odskočil dolů z topu. Ale řekl bych, že to bylo asi méně deníčkářsky závadné, než flash Manitua. Po poradě mi tehdy bylo uznáno maximálně AF a to s velkým vykřičníkem :) že prej jindy, které už asi nenastane.

    Přísný dohled deníčkářů mi nedovolil zapsat ani Depeche mode. A tak jsem přišel o uznání cest, které už nikdy kvůli času a možnostem nepřelezu.

    Jak jednodušší život by to bez té kraviny na lezci byl... :) Můžeš napsat něco, v sobě si myslet druhé.

    OdpovědětVymazat