úterý 12. února 2013

Slovácké OUPN 2013 - jaké to letos bylo?

V sobotu 2. 2. 2013, krátce po osmé hodině uvítala tělocvična v sokolovně T.J. Sokol Uherský Brod 25 závodníků z celé ČR i ze Slovenska k porovnání sil v rámci 11. ročníku závodů v lezení na obtížnost, které se započítávají do rankingu ČHS.


Na stěně místního HO nachystala stavěčská skupina pod taktovkou Kaly a Kristýny 3 závodní lajny pro každou kategorii. Jednoduchou kvalifikací se prošla všechna děvčata naprosto snadno a celá osmička postoupila do semifinále. Muži měli kvalifikační cestu trošku obtížnější a čtyři startující netopovali a cesta je tudíž do semifinále nepustila.




Po technické přestávce bylo zahájeno semifinále žen s předem jasným výsledkem - do finále postupují všechny. I tak lezla děvčata na svém maximu, protože cesta jim příliš ulívání nedovolovala. Většina děvčat si tak mohla vyzkoušet sekvenci nesoucí pracovní název "frnda na spoďáka, obří koza a Adamovy koule" - což byla série končící dvěma zavěšenými koulemi, na kterých sám velký trénoval na Duru.
V mužím bylo semi mnohem větší drama. Bylo jasné, že třem z semifinalistů vystaví cesta v závodě stopku a proto se bojovalo o každý chyt. Hned úvodní silová pasáž přes ostré břicho a následné 4 technické metry vyškolili řadu závodníků. Pro Ryšavého, Sušila a Schneidra znamenala tato úvodní pasáž natolik velký problém, že se finále nezúčastnili. Ti, kteří zvládli alepsoň koutkem oka zahlédnout houpající se koule, postoupili.


V 15:45 se uzavřela izolace žen a vše směřovalo ke grande finále, které vypuklo o čtvrté. Kristýna nachystala děvčicám dardu za 8a nebo tak nějak. Holky bojovaly statečně, ale jak už to bývá, postupně ze stěny vypadávaly. Už úvodní traverz v kolmém dal pořádně zabrat Pavlíkové ze Zlína (8.). Těžké silové kroky v následném kýlu postupně vyřadily Scheuerovou (7.) i obě Křížovi (6. a 5. místo). První chyty v přechodu do stropu zastavily Karolínu Nevělíkovou (Pálavský Věšák, 4. místo), kterou o dva chyty přelezla nakonec třetí Eliška Vlčková ze Sokola Brno. O kus dál stropem se prokousala Vyškovská Jana Vincourková (2.), kterou dokázala přelézt už jen nová šampiónka Slovácka Veronika Peltrámová (SmíchOFF, Saltic).


Na ještě těžší finálovce za cca 8a+ (ovšem s totožnou stropovou částí) se představila finálová desítka mužů. Hned úvodní traverz vyškolil Jiřího Grečnára z Olomouce (10.). Až jsem trochu dostal strach, jestli to Kala nepřepálil, ale další vývoj ukázal, že nikoli. Ostravský Jakub Lyčka dokázal ještě cvaknout první a druhé preso v kýlu a díky tomu se posuout na konečné 8. místo. To se nepovedlo Matttymu Hořákovi, který takticky nezvládl cvakání druhého a odskočil si po teči skoro na zem (9.). Excelentně se s finálovkou popral nejstarší účastník závodu Václav Peltrám (SmíchOFF), který atakoval první část stropu (nakonec 6.). Výborně lezoucí domácí Jenys Sedlačík, tlačený hlasivkami celého HOUBu si neporadil z přelezem hrany kýlu a zbytečně vypadl v místě, kde se dalo zachránit (7. místo a nejlepší závodník HOUBu). Marián Šeliga (K2 Žilina) podrtil první chyty stropu a bral 5. místo. Krutost první ponorky ve stropě shodila Jana Kříže z Brna (4.).


Následující finalista, mladičký Tomáš Plevko z HK Manín, Edellweis zalezl excelentně. V pohodě předrtil první ponorku, dostal se na rakev před druhou ponorkou a atakoval v ní první chyty vedoucí do poslední pasáže stropu. Diváci začínali bouřit a očekávali, co přijde dál. Předposledním, kdo nastoupil k finále byl Tom Binter (Vertikon Zlín, Five Ten, Adr Design). Lezl s obrovksou převahou. Dokázal najít odpočinkovou pozici na začátku traverzu k první ponorce a ještě zamával divákům. V klidu předrtil první ponorku a na konci rakve chytře přehodil nohy po směru lezení. Nádherná podívaná! Sestřelili ho až chyty v závěrečném sektoru, pár kroků od topového zvonce. Posledním, kdo mohl Toma ohrozit, byl Vladimír Střílek z HK Polička. I on lezl krásně, uvolněně, s výraznou silovou převahou. Na konci rakve mezi první a druhou ponorkou však zaváhal. Sice pro diváky cvakl odvisnutý v madle na jedné ruce, ale nedokázal nakopnout nohy do druhé ponorky, chvíli se plácal a pak už prostě nemohl. Nakonec tedy bral až třetí místo za Plevkem a jasně prvním Binterem.

Nakonec jsme to vyhlásili (tentokrát jsem ani nic nespletl), předali ceny od našich sponzorů všem finalistům a také PRIZE MONEY pro trojice nejlepších.



Moc bych chtěl tímto poděkovat stavěčům Kristýně a Kalovi za super cesty, všem z HOUBu, kteří pomohli (speciálně díky Jenysovi) a dvěma malým masožravým srnkám za inspiraci.

V neposlední řadě děkuji našim sponzorům, bez kterých by to sice asi taky šlo, ale určitě by to nebylo ono: Singing Rock, Green Sport, Hudy Zlín, Yate, AIX, Montana, Beal, Chimpanzee, Triop, Pamír 7000, Rock Art, Lezecky trenink.cz, Je jenom jeden trénink, Vinařství Cícha, Barvy-laky R. Večeřa, ČHS, Sokol UB, Em-net.

Kompletní výsledky, fotografie, videa, články a další najdete na www.oupn.wz.cz.

A za rok? Uvidíme...

foto (c) 2013 rockAB

Žádné komentáře:

Okomentovat